Sunday Feb 25, 2024

Stiu unde pot gasi niste vinuri bune

Vinurile albe beneficiaza de o savoare si de calitati diferite, in functie de soiul de struguri din care sunt produse si de regiunea din care vin. Pe piata exista foarte multe varietati de vinuri albe si poate fi greu sa te decizi la o singura sticla, daca nu stii exact ce cauti. In acest sens, iti prezentam o lista cu cele mai cunoscute si consumate vinuri din soiuri albe pe care merita sa le incerci macar o data.

Vinul Chardonnay

Acesta este si numele soiului de struguri din care sunt produse aceste vinuri, originare din Franta. Vinurile din acest soi de struguri au arome fructate de mar verde sau para, iar cele cu vechime, pastrate in butoaie de stejar, au, in plus, note de vanilie si arome placute de unt.

Cel mai popular vin este Chardonnay sec, un vin amplu si onctuos, cu arome fructate. Soiul de struguri Chardonnay este, totodata, ingredientul principal si pentru sampanie. In Romania, solul din Dobrogea a facut acest soi de struguri ideal si pentru vinuri albe dulci.

Chardonnay poate fi servit alaturi de feluri de mancare din carne de pui si peste, dar si alaturi de feluri mai grase, ce au la baza smantana sau unt.

Vinul Sauvignon Blanc

Este unul din sorimentele de vin alb cu o popularitate covarsitoare la nivel mondial. Si acesta isi are originile in Franta, insa si in Noua Zeelanda sunt produse vinuri Sauvignon Blanc. De obicei, sunt vinuri seci, cu arome de baza vegetale. Notele dominante pornesc de la cele de mar pana la cele mai tropicale, cum sunt citricele.

Sauvignon Blanc se asociaza cu preparate de legume sau vegetariene, fructe de mare si peste, carnuri albe si salate.

Vinul Pinot Gris

Numele de Pinot Gris provine de la pielita de nuanta gri violacee, care îmbracă boabele acestui strugure. Cu un gust puternic astringent, Pinot Gris este dominat de arome fructate de para, lamaie sau mar. De asemenea, Pinot Gris este un soi potrivit si des folosit pentru vinificarea unor cupaje aromatice si bine echilibrate.

Este un vin versatil care se asociaza cu o multime de preparate, de la bucataria asiatica condimentata, pana la feluri de mancare cu carne de pui si porc.

Vinul Riesling

Aceste vinuri nemtesti au o aciditate metalica si sunt usor dulci. Sunt, insa, si variante seci de Riesling foarte apreciate in lume. Sunt vinuri mai usoare decat cele Chardonnay, cu arome fructate si note florale.

Riesling se potriveste si la aperitive si la desert, la mancaruri condimentate sau preparate din carne alba si de porc.

Vinurile de la Crama Budureasca, prin aromele lor unice, se adreseaza atat cunoscatorilor, precum si colectionarilor. De-a lungul timpului, acestea au obtinut 8 medalii de aur la concursuri internationale, care se adauga la cele 100 de medalii acordate producatorului din Dealu Mare.

andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top