Sunday Feb 25, 2024

Lopatica ori stiloul?

Uneori, ca oameni maturi, ne mai vine sa lasam balta griji, responsabilitati, indatoriri, planuri si sa ne luam cate o galetusa, o lopatica si sa ne aruncam in nisip… asa ca niste copii.
Pe parcursul adolescentei, tineretii, ne alegem viitorul. Unii aleg (metaforic vorbind, desigur) stiloul, altii lopata. Iar altii sunt prinsi undeva la mijloc, incapabili sa se hotarasca, fara a avea un plan, un tel… De obicei oamenii din cea de-a treia categorie ii barfesc pe cei din primele: pe primii fiindca ii invidiaza pentru puterea de lupta, rigurozitate, determinare, pe ceilalti din cauza ca sunt capabili sa se ridice frumos sau cel putin sa-si castige o paine cinstita prin munca serioasa.
Desigur, pe langa aceste categorii mari de oameni (priviti din acest punct de vedere) mai sunt si multe altele mici mititele, ca niste  spiridusi (ei bine, dar cu ca spiridusul Josephinei, el e mai special), de genul Thérnadiers, oameni care nu-s buni de nimic si nu vor fi niciodata. Sau altele…
Revenind. Toaaata lumea azi vrea sa faca facultate si nici macar 50% din ei nu au de fapt motivatia si/sau capacitatea intelectuala de a o urma ca la carte. Umplu astfel bancile salilor de curs, le mazgalesc, urla, injura, se gudura cu coada ridicata pe langa cadre didactice, copiaza, fura proprietati intelectuale, etc.

In ultimul an isi dau seama ca lor nu le place facultatea respectiva, ca nu le va folosi la nimic si se vor angaja ca cine stie ce. Pai daca nu ar mai fi facut facultatea, nu ar fi avut un avans de cativa ani in care ar fi muncit oare? Bine, aici e si greseala angajatorilor (se 3#%^# pe ei mai bine zis) atunci cand cer neaparat studii superioare pentru un post care nu necesita asa ceva.
DE CE TREBUIE SA FACA TOATA LUMEA FACULTATE??? Ca sa se indeseasca randurile increzutilor? Oameni buni, studiile superioare is superioare, iar altii chiar vor sa-nvete trebuie sa ajute pe toti puturosii… ca sa treaaaca si ei sarmanii.
Treziti-va oameni buni la realitate si munciti pentru voi! Nu mai ajutati toate putorile sa treaca examene, sa copieze, fiindca dupa aceea va plangeti ca va fura slujbele.
PS: Am scris acest articol studiind comportamentul studentilor dintr-un ONG. Toti se plang de colegii lor. Dar vinovati sunt ei ca se lasa calcati in picioare si fiindca nu-si pretuiesc propria munca. Oare cand s-or invata minte?

andrei

Back to Top