Monday Apr 22, 2024

Cum să deschizi o firmă online: O abordare sistematică

Înființarea unei firme online reprezintă o metodă tot mai populară și eficientă în contextul digitalizării serviciilor administrative. Astfel, procesul este simplificat, accesibil și mai rapid decât procedurile tradiționale. În cele ce urmează, vom analiza etapele fundamentale în deschiderea unui business. 

Identificarea tipului de societate

Primul pas în înființarea unei firme online este alegerea tipului de societate comercială. Cele mai comune forme sunt Societatea cu Răspundere Limitată (SRL), Societatea pe Acțiuni (SA) sau PFA (Persoană Fizică Autorizată). Fiecare formă juridică prezintă avantaje și restricții specifice, iar alegerea corectă va depinde de factori precum mărimea afacerii, numărul de parteneri, capitalul inițial și scopul economic. 

Asamblarea documentației necesare

Odată stabilită forma juridică, antreprenorul trebuie să colecteze și să pregătească documentele necesare. Documentația standard include actul constitutiv, dovada dreptului de folosință a spațiului destinat sediului social, copii ale actelor de identitate ale fondatorilor și administratorilor, precum și declarațiile pe propria răspundere ale acestora. Servicii precum cele oferite de „Facem Firme” pot asista în colectarea și pregătirea acestor documente.

Rezervarea denumirii companiei

Rezervarea denumirii companiei este vitală și trebuie realizată înaintea depunerii dosarului de înregistrare. Aceasta se face prin intermediul Registrului Comerțului și asigură că numele ales este unic și nu încalcă drepturile de marcă sau alte reglementări comerciale.

Înregistrarea fiscală și socială

O altă etapă esențială este înregistrarea firmei la autoritățile fiscale și sociale. Aceasta implică obținerea Codului de Identificare Fiscală (CIF) și înregistrarea la administrația financiară locală. De asemenea, trebuie efectuate înregistrările necesare la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la Casa Națională de Pensii Publice, dacă firma va avea angajați.

Depunerea dosarului de înregistrare

Următorul pas este depunerea electronică a dosarului de înregistrare prin intermediul platformei online a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Procesul este destul de simplu și necesită încărcarea documentelor în formatul cerut de platformă.

Așteptarea confirmării

După depunerea dosarului, urmează perioada de așteptare pentru confirmarea înregistrării. În această fază, ONRC verifică documentele și poate cere clarificări sau documente suplimentare. Succesul înregistrării se finalizează cu primirea actelor oficiale care atestă existența juridică a firmei.

Deschiderea contului bancar și începerea activității

Ultimul pas este deschiderea unui cont bancar în numele firmei, proces care acum se poate realiza și online la unele bănci. Cu toate documentele legale în mână și contul bancar activ, firma poate începe să deruleze operațiuni comerciale.
Serviciile profesionale, precum cele oferite de biroul Facem Firme, facilitează întregul proces prin asistență specializată, de la pregătirea documentelor până la depunerea dosarului, economisind timp și resurse pentru antreprenori. Pentru servicii de deschidere firmă online, știi la cine să apelezi!

andrei

Back to Top