Sunday Feb 25, 2024

Cred ca ma confrunt cu o problema de respiratie

Pe site-ul doctor mit discutam despre deviatia de sept. Aceasta apare atunci cand septul nazal, osul care imparte cavitatea nazala a nasului in jumatate este in mod semnificativ situat in afara centrului sau este stramb, ceea ce face ca respiratia sa fie dificila.Pe site-ul doctormit.ro Citeste miturile despre deviatia de sept si afla inainte de a face operatia daca este recomandat sa o faci sau nu.Desi deviatia de sept se intalneste intr-un procent destul de mare si poate fi din cauza unui nas carn, coroiat sau mic, tratamentul este necesar doar in cazul devierilor majore, respectiv cand apar probleme la nivelul respiratiei.

Exista situatii cand unele persoane se nasc cu acest sept deviat, si situatii cand se sufera anumite traumatisme la nivelul nasului.Astfel de situatii se intalnesc in urmatoarele cazuri:

 • in cazul practicarii sporturilor de contact
 • in cazul soferilor predispusi la accidente rutiere 
 • in cazul activitatilor casnice cu risc de lovire

In cele mai multe cazuri, simptomele nu se manifesta, iar afectiunea este de cele mai multe ori neobservata de catre pacienti.Acestia nu transmit nici un disconfort sau nu simt ca le este afectat ritmul vietii, dar cu toate acestea exista situatii grave cand pot aparea factori perturbatori cum ar fi, blocarea sau infundarea unei nari cu consecinţe asupra calitatii respiratiei. Sangerarile nazale pot fi frecvente si pot genera un disconfort vadit. Sforaitul este un alt inconvenient major.

Durerile faciale si migrenele reprezinta poate cele mai suparatoare simptome, pentru ca pot genera lipsa de odihna si de concentrare.Septul deviat poate provoca sindromul de apnee in somn, adica oprirea respiratiei pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, care duce la scaderea concentratiei de oxigen de la nivelul creierului.

De pe site-ul doctormit.ro poti afla de cateva metode de tratament pentru deviatia de sept, inainte de efectuarea de indreptare chirurgicala a septului.Ca si metode sunt recomandate decongestionantele, antihistaminicele, spray-urile bazale cu cortizon.

Necesitatea intervenţiei chirurgicale apare in situatia in care pacientul manifesta una sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, iar diagnosticul este confirmat in urma consultului si examenului imagistic.

O deviatie de sept severa care produce obstructie nazala poate determina:

 • gura uscata din cauza respiratiei orale cornice
 • senzatia de presiune sau congestie a cailor respiratorii nazale
 • tulburari de somn cauzate de imposibilitatea de a respira pe nas in timpul noptii
 • scaderea performanțelor intelectuale deoarece creierul nu se oxigeneaza corespunzator
 • stare de iritabilitate permanenta
 • scaderea performantelor in cadrul activitatilor sportive

Doctormit iti dezvaluie cateva idei pentru prevenirea recidivelor:

 • purtarea unei casti atunci cand practicați sporturi de contact
 • purtarea centurii de siguranta atunci cand mergeti cu un vehicul motorizat

andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top