Friday Mar 29, 2024

Ce fel de vin iti place?

Recunoscut pentru capacitatea sa de a produce atat variatii seci, cat si dulci sau demidulci, precum si pentru gustul echilibrat si fin, Muscat Ottonel este un soi de struguri albi de origine franceza ce se bucura de un mare succes pe piata romaneasca datorita robustetii acestuia si a conditiilor vitrege in care isi pastreaza proprietatile.

Astfel, contrar asteptarilor, experienta de-a lungul anilor cu acest sortiment a relevat faptul ca se simte cel mai bine in conditiile unui sol calcaros, cu un nivel de fertilizare aparent scazuta si rezista bine chiar si in conditii de temperaturi foarte scazute. In schimb, un mare inconvenient ce poate periclita cultura este seceta, fapt pentru care aceasta trebuie sa beneficieze in mod constant de cantitati suficiente de precipitatii sau irigatii. In ceea ce priveste indicatia geografica pentru acest soi, cele mai bune rezultate au fost obtinute in Transilvania, nordul Moldovei, Oltenia si Dobrogea.

Particularitati ale vinului

Printre caracteristicile definitorii ale produsului se numara aroma caracteristica, si anume cea de muscat, care da si numele acestuia. Pentru persoanele ce nu sunt familiare cu aceasta denumire, gustul poate fi descris ca fiind puternic aromat, dulce, cu un iz de mosc. Prin urmare, datorita naturii sale de a fi prelucrat pentru a obtine sortimente dulci si demidulci, acest soi este recomandat spre a fi servit alaturi de deserturi.

In ceea ce priveste varietatea strugurilor din familia Muscat, raspandirea acestora este documentata pe teritorii vaste, fiecare fiind componenta unui noi tip de gust si parte a unei zone geografice diferite. De asemenea, o alta caracteristica a vinului Muscat Ottonel o constituie faptul ca poate fi amestecat cu succes si cu alte soiuri de struguri pentru a da nastere la componente tip hibrid inedite, cu un gust deosebit.

Reguli de abordare a vinului alb

Desi multi impatimiti ai vinului au drept obicei colectionarea de sticle ce au o insemnatate aparte pentru ei, fie ca au fost procurate dintr-un lot exclusivist ori prezinta o vechime demna de luat in considerare. Totusi, in cazul sortimentelor ce provin din struguri albi, acestea nu se preteaza unui proces de maturare indelungat, datorita procedeului de oxidare ce se produce mult mai usor in cazul lor.

In ceea ce priveste prelucrarea in sine, la fel ca in cazul soiurilor rosii, pielita joaca un rol important in stabilirea ulterioara a compozitiei nutritive, a aromei si chiar a culorii. De asemenea, odata cu inceperea procesului de fermentare, pastrarea compozitiei la temperaturi de aproximativ 15-22 grade asigura captarea aromelor, care sunt de altfel termosensibile. In eventualitatea in care se doreste obtinerea unui gust mai dulce, temperatura poate fi scazuta chiar mai mult dupa pragul de 15-20 zile, aceste conditii permitand si un control bun al aciditatii. Alta metoda prin care se poate obtine acelasi rezultat este adaugarea de dioxid de sulf, cu mentiunea ca reglementarile in vigoare restrictioneaza cantinatea admisa la maxim 350 mg/litru.

andrei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top