Thursday Apr 25, 2024

Ce ai de facut cand te musca tantarii

Ti s-a intamplat si tie sa auzi acel bazait care te hartuieste auditiv noaptea, cand somnul este mai dulce si stii ca urmeaza muscatura de tantar? Astfel, a reusit sa te aranjeze pe tot restul noptii si al diminetii, pentru ca stii ca urmeaza sa te scarpini obsesiv-compulsiv.

Tantarii au o durata de viata scurta si pot provoca neplaceri in randul oamenilor, de la o simpla muscatura pana la transmiterea de boli, astfel, tantarii pot fi chiar letali.

Aflam de la doctormit ca tantarii isi aleg victimele dupa miros, dupa cantitatea de dioxid de carbon expirat si dupa substantele chimice din transpiratie.

Muscatura de tantar se manifesta printr-o umflatura pufoasa si rosiatica, care in timp va deveni mai tare. Aceasta poate sa dureze de la cateva ore pana la cateva zile in functie de sistemul imunitar al fiecarei persoane. Ciupitura de tantar poate lasa semne pe piele. Persoanele cu pielea sensibila sunt predispuse, dar semnele nu sunt permanente. Pentru aceste persoane se pot folosi creme pentru pete pigmentare pentru a scapa mai repede de ele.

Persoanele care au un organism cu un sistem imunitar mai scazut pot reactiona si mai violent de atat la muscaturi, prin prezenta de umflaturi mai mari si mai rosii, mancarimi mai puternice, care pot duce inclusiv la alergii.

Ceea ce produce mancarime si inflamatie in urma intepaturii de tantar este histamina. Aceasta creste fluxul de sange si numarul de celule rosii din jurul zonei afectate. Totodata, histamina trimite un semnal la nervii din jurul muscaturii si astfel va creste senzatia de mancarime.

Scarpinarea locului afectat creste si mai mult inflamatia, astfel muscatura de tantar se poate infecta, iar vindecarea va dura mai mult timp. Asadar, nu este recomandat sa va scarpinati, oricat de bine v-ati simti.

Doctormit.ro face cateva recomandari pentru ameliorarea umflaturilor, printre care, tapotarea zonei afectate cu spirt, aplicarea locala de gel cu aloe vera, inclusiv aplicarea de caldura direct pe muscatura. Un alt remediu care se poate folosi este mierea, aceasta avand un rol antibacterian si anti-inflamator. Acest remediu poate fi folosit doar daca stati in casa, in caz contrar aveti toate sansele sa atrageti si alte insecte. Nu in ultimul rand, se pot folosi diverse tratamente impotriva muscaturilor de tantari.

In final, e important sa precizam ca daca experimentati febra, urticarie, dificultati in respiratie sau basici severe este recomandat sa consultati medicul pentru ca exista posibilitatea sa fi intrat in contact cu un tantar purtator de vreo boala transmisibila prin intermediul acestor insecte.

Doctormit va recomanda sa vizitati medicul cat mai repede, pentru ca de la o simpla muscautura de tantar, o persoana poate sa intre in soc anafilactic.

Alte informatii puteti descoperi in urmatorul videoclip DoctorMIT:

andrei

Back to Top