Thursday May 23, 2024

Antemergător sau premergător? Ce aleg pentru copilul meu?

Când cei mici încă nu pot merge sau nu au stabilitatea necesară pentru a face asta, părinții aleg să cumpere un antemergător sau un premergător, după cum consideră că este mai bine. Multe persoane cred că acestea sunt la fel, însă, în realitate, vorbim de obiecte diferite.

Vom începe cu premergătoarele, deoarece acestea sunt folosite primele. Ele au la bază roți și un spațiu în care cel mic intră și are susținere chiar dacă fizic nu este capabil să meargă, iar ce trebuie să facă este să își miște picioarele și să se îndrepte în direcția în care vrea să ajungă.

Premergătoarele au câteva avantaje. În primul rând, favorizează activitatea fizică a celor mici și contribuie la întărirea musculaturii, ceea ce va ajuta la un deprinderea mai simplă a mersului. Trebuie însă avută mare grijă, deoarece în unele cazuri copiii pot deveni dependenți, și mersul normal, fără sprijin, va fi învățat mai târziu. Pentru a preveni asta, trebuie să îi permiți copilului să petreacă timp mai puțin în premergător.

Un alt avantaj pe care îl oferă premergătoarele este cel legat de independența bebelusului. Acesta va învăța să se descurce singur și va prinde încredere în el. Atenție însă, deoarece părinții trebuie să acorde supraveghere permanentă copilului atunci când se află într-un astfel de dispozitiv, deoarece pot oricând să apară accidente mai ales în zone cu scări, praguri sau alte astfel de obstacole.

Premergătoarele sunt preferate și pentru faptul că sunt atractive. Sunt realizate în culori interesante, iar multe dintre ele au lumini și sunete, astfel încât cel mic să aibă ocupație. Ai grijă însă să nu fie prea multe astfel de atracții pentru a nu fi obositoare pentru copil.

Premergătoarele sunt destul de controversate, deoarece mulți specialiști sunt de părere că în realitate ar afecta dezvoltarea musculară a celor mici. Mai mult decât atât, chiar și Organizația Mondială a Sănătății recomandă evitarea lor și încurajarea dezvoltării mersului în mod natural.

Antemergătoarele sunt dispozitive mai puțin controversate, deoarece sunt doar un sprijin pentru cei mici când încep să meargă și nu au suficientă stabilitate. Sunt dotate cu roți la bază, iar cel mic nu este introdus într-un locaș special, ci doar împinge jucăria după cum are nevoie. Totodată, și aceste tipuri de articole trebuie folosite în mod limitat, pentru a-i da copilului timp să se dezvolte natural din punct de vedere fizic.

Antemergătoarele sunt și ele dotate cu tot felul de jucării interesante și trebuie utilizate de către cei mici doar sub stricta supraveghere a părinților.

Dacă vrei să achiziționezi un antemergător pentru bebe, din lemn, atent lucrat, cu inserții ce ajută la dezvoltarea celui mic și pe plan intelectual, nu doar fizic, vezi modelele disponibile la Câte-n Lună și-n Stele.

andrei

Back to Top